Sağlık

Kaygı Bozuklukları ve Kaygıdan Kurtulma

“Endişenin yükü bizim için endişelendiğimiz kötülükten çok daha fazladır.”

daniel defoe

Anksiyete, kaygı, kaygı ve kaygı gerçek anlamda kullanılan kelimelerdir ve kaygı ile çok yakından ilişkilidir. Ancak telaş ve dehşetin ortasında değerli farklılıklar vardır. Bir tehlike veya uyarı sinyali olan acele, aslında herkesin zaman zaman hissettiği normal ve doğal bir duygudur. Dış hasar korkusu ile yaşanan zihinsel, zihinsel ve fizyolojik uyarılma. “endişe” isim verilir. Nedeni bilinen kaygı daha çok mevcut ve ortaya çıkan tehlikelere bir tepki iken, bilinmeyen nedenli kaygı gelecekle ilgili duyguları ve olabilecek korkunç şeyleri içerir. Yani endişe daha çok gelecekle ilgili, gelecekte doğabilecek tehlikelere ve bilincinizin farkında olmadığı bilinmeyenlere karşı bedeninizde ve düşüncelerinizde oluşan değişimlerle ilgilidir.

kaynağı bilinmeyen acele, “Her an kötü bir şey olacakmış hissi” Örneğin, her an kötü bir haber alacağınız ya da sizin veya yakınlarınızın başına kötü bir şey geleceği korkusuyla gelen bir sıkıntı, tedirginlik, gerginlik ve endişe duygusudur. Yabancı bir ortamda yeni insanlarla tanışırken hissettiğiniz bilinmez rahatsızlık, sınav öncesi ya da sınav sırasında yaşadığınız tedirginlik korkuya örnek olarak verilebilir. Endişeli kişinin hayatında, korkuda olduğu gibi “beton” bir tehlikeden, bir durumdan söz edilemez. Endişeye kıyasla, telaşlılık daha yaygın, yavaş başlayan, tanımlaması daha zor, daha uzun süreli semptomlarla daha derin bir kaygı duygusudur.

anksiyete bozuklukları

Bir tehlike ya da uyarı sinyali olan korku aslında herkesin zaman zaman hissettiği normal ve doğal bir duygudur. Başka bir deyişle, dışarıdan zarar görme endişesiyle yaşanan ruhsal, zihinsel ve fizyolojik uyarılmadır. “endişe”isim verilir.

Kişinin temkinli olmasını sağlayan aşikar bir korku derecesi her zaman gereklidir. Ancak ” savaş ya da kaç” Yansıma veren telaş, kişinin günlük hayatındaki işlevselliğini olumsuz etkilemeye başladığında sorun haline gelir. Sürekli telefonla tehdit edilen kişinin bir takım zihinsel ve fiziksel ajitasyon belirtileri göstermesi gibi, sorunun süresi ve belirtileri gergin durumla uyumlu ise bozukluk olarak kabul edilmez. “ Anksiyete bozukluğu”Kişinin zihinsel, zihinsel ve fiziksel işlevselliğini olumsuz etkileyen, süresi ve semptomları mevcut duruma uymayan çeşitli korku durumlarına verilen genel bir tanımdır.

Anksiyete bozukluğu aşağıdaki durumlarda belirtilir:

1. Korku nedeniyle kariyer ve aile hayatında zorluklar yaşamak.

2. Arkadaşlar, komşular, tanıdıklar ve aile üyeleri ile ilişkilerde sorun yaşama.

3. Günün büyük bölümünde ve her zaman endişelendiğiniz şeyi düşünmek.

4. Endişelenmenin faydasız olduğunu bilmek ama kontrol edememek.

5. Bu sorunlar en az 6 aylık bir süre boyunca ve her zaman devam eder.

En yaygın korku bozuklukları

sosyal ortamlarda sıkıntı hissini arttıran ve rahatsızlığa neden olan davranışlardır. “Sosyal anksiyete”Ve “sosyal fobi”Sınav telaşıyla gelişen, hastalanan veya kirlenen, sınavda performansın düşmesine neden olan “obsesif bozukluk” Bu gibi durumlar korku bozuklukları olarak bilinir. Yani korku birden fazla biçimde olabilir. En sık görülen korku bozuklukları panik bozukluğu ve agorafobi, yaygın anksiyete bozukluğu, özgül fobiler, sosyal fobi, obsesif kompulsif bozukluk ve travma sonrası gerilim bozukluğu olarak sıralanıyor.

Anksiyete bozukluğunun nedenleri ve belirtileri

Stres, doğal afetler, büyük kazalar, hastalıklar, uyku bozuklukları ve yeme bozuklukları, cinsel işlev bozukluğu, akraba kaybı, sevilen birinin ölümü, ağır hastalık, büyük acılar yaşama, sevilmeme ve masraflı hissetme, olumsuz ebeveyn tutumları, fiziksel ve duygusal Şiddete, aşırı korumaya, fiziksel veya zihinsel tacize veya çok fazla baskıya maruz kalmak veya bunlara tanık olmak kaygı bozukluklarına yol açabilir.

Aşırı sonluluk, kalp çarpıntısı, gerginlik, panik hali, huzursuzluk, nefes alamama, bariz yerlere gitmekten kaçınma gibi durumlarda kendini gösteren kaygı bozukluğunun belirtileri kişiye ve duruma göre farklılık gösteriyor.

Kaygı belirtilerini dört ana kümede toplayabiliriz:

1. Bedensel semptomlar:Artan kan basıncı ve nabız, göğüs ağrısı, yutma güçlüğü, baş dönmesi, uyuşukluk, titreme, terleme, kas gerginliği, bağışıklık ve sindirim sistemi fonksiyonlarında yavaşlama, mide bulantısı, ağız kuruluğu, soğuk eller ve ayaklar.

2. Duygusal belirtiler:Sonluluk, irkilme, öfke, keder ve panik duyguları.

3. Zihinsel belirtiler:Kötü haber beklentisi, aklını kaybetme korkusu, gerçek dışılık hissi, dış dünyaya yabancılaşma hissi, kendi vücuduna veya vücudun bir parçasına yabancı olma hissi, kontrolünü kaybetme hissi, ölüm korkusu.

4. Davranışsal belirtiler:Kaçma, uzaklaşma, görmezden gelme.

kaygı ile başa çıkmak

İnsan ya kaygı ve sıkıntısına hakim olur ya da korkusu ve korkusu kendisine ve hayatına hakim olur, onu köle yapar ve ne yapacağını belirler. Kaçma ve kaçınma davranışlarını kaygı ve korkularıyla baş etme tekniği olarak bir analiz olarak gören her insanın hayatı, her zaman bir yüzleşmede yenilgi hikayesine dönüşür. Kişi yenildikçe korku ve kaygıları güçlenir ve zayıflar, bu da onun hayata dair yeni şeyler deneyimlemesini ve öğrenmesini zorlaştırır.

Paradoksal olarak, kaygı ve telaş en derin anlamıyla “ileri git ve savaşma”ihtiyaç sembolleri “geri çekilme ve kaçınma”Yani yüzmekten korkan bir insan suda daha fazla vakit geçirmez, sudaki durumunu, kendisini, kendi manasını ve değerler sistemini gözlemleyip yeniden inşa etmezse yüzmeyi öğrenemez.

Yüzmekten korkan birinin öncelikle duygularını kabul etmesi ve fikirlerini mantıklı bir biçimde analiz etmesi gerekir. Tepkilerindeki kusurları bilinçli olarak kavramalı, doğru ve sağlıklı davranışları benimsemelidir. Duygularının, düşüncelerinin ve tepkilerinin yarattığı paradoksu fark edebilmelidir. Hata yapmaktan korkmamalı ve hatayı gelişiminin bir adımı olarak görmelidir. Tren raylarının üzerinde duruyorsa ve bir tren yaklaşıyorsa korkup gitmek gerekir, bu gerçek bir yansımadır. Çünkü trenin çarpması ölümcül olacaktır. Ama asansörün önünde endişeyle duran ve binmekten korkan insan, bu korkuya yenik düşmemeli ve asansörü terk etmemeli, onunla yüzleşmelidir. Çünkü bu durumda doğru tepki bu olacaktır. Asansörden gelebilecek olası bir tehlike, bilincin zihinden geçen başka bir fikre odaklanmasıyla göz ardı edilebilecek bir tehlikedir. Ancak bu tehlikeden kaçınmak, gereksiz bir başarısızlık döngüsüne yol açar.

Hayatta mücadele edilecek yeterince dert varken insan seçimleriyle yeni dertlere davetiye çıkarmamalıdır. Şuuruyla sağlam bir değerlendirme yapmalı ve derdinin hızla yaklaşan tehlikeli bir tren mi yoksa hayatı kolaylaştıran bir asansör mü olduğunu anlamalı; raylardan çekilmeli ve asansöre girmeyi seçmelidir. Ardından kaygı ve telaşını kontrol edebilmek için nefes ve gevşeme egzersizleri yapmalı, bilinciyle hoş bir anıyı hatırlamalı ve ona odaklanmalıdır. Elinde varsaydığı uzaktan kumanda ile televizyon kanalını değiştirmek için aklından geçen fikirleri değiştirmek zorundadır. Sonuç olarak, bir insanın hayatının kalitesi ve genel şekli, her gün yaptıklarının, tercihlerinin ve telaffuzlarının toplamıdır.

instagram

Facebook

heyecan

Youtube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarların orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

habermidyat.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu