Sağlık

Kremlerden çok daha etkili! Ağrıları dindiren o bitkisel yağ…

Mutfaklarda en sık kullanılan baharatlardan biri olan kekik şifa kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. İster toz formunda, ister yabani formunda, ister yağda… Peki vücuttaki hastalıklara şifa olan kekik yağının faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır?

Kekiğin her kullanım alanında sağladığı faydalar mutfaklarda da tercih edilmesini arttırmaktadır. Çay ağız kokusunu giderirken sindirimi de kolaylaştırır. Hem yemeklerde hem de salatalarda sıklıkla kullanılan lezzetli bir baharat olan kekiği tanıyalım!

KEKİK YAĞI NASIL KULLANILIR?

Kekik yağının nasıl kullanılacağı amaca göre değişmektedir. Uçucu yağlar kategorisinde oldukça keskin ve güçlü bir yağ olan kekik yağının başka bir taşıyıcı yağ ile seyreltilip çok az miktarda kullanılması gerekir. Aksi takdirde temas ettiği bölgelerde tahrişe neden olabilir. İşte kekik yağının yemek pişirmek dışındaki kullanım alanları!

  • Buhar banyosunda bir veya iki kez kaynar suya bırakılarak kullanılabilir.

  • Bir bardak sıcak suya üç damla kekik yağı ekleyerek çay yapabilirsiniz.

  • Ilık suya iki veya üç damla damlatarak ağzınızı gargara yapabilirsiniz.

  • Taşıyıcı bir yağ türü ile karıştırarak başınıza ve vücudunuza masaj yapabilirsiniz.

  • Buhurdanlık yardımıyla kokusunu dağıtarak sivrisinekleri ve böcekleri uzak tutabilirsiniz.

  • Kekik yağı karın bölgesine sürülürse karın ağrısı ve mide kramplarına, başa sürülürse baş ağrılarına, göğüs ve sırta sürülürse astım, bronşit, boğmacaya iyi gelir. ve öksürük.

  • Kekik tohumları kavrulup öğütülür ve bir bez yardımıyla hemoroidin üzerine konulursa hemoroit küçülür ve güzelleşir. Tohum bulunamadığı takdirde yabani kekik için de aynı işlem uygulanır. Yabani kekik, kültür kekiğine göre daha aktiftir.

KEKİK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

İçeriğindeki Carvacrol, Timol, Linalool, Cineoli ve Borneol bileşenleri sayesinde sağlık için tam bir şifa kaynağıdır. Kekik yağının faydalarını sizler için derledik!

Anti-İnflamatuar Özellikler:Kekik yağı, vücuttaki enfeksiyon ve iltihaplarla mücadelede etkili olan antiinflamatuar özelliklere sahiptir.

Kanserle Başa Çıkmak:Doğal bir antioksidan olan kekik yağı vücuttaki toksinleri temizler ve çeşitli kanser türleriyle savaşmaya yardımcı olabilir.

Kemik ve Eklem Sağlığı:Kekik yağı, başta bel ve sırt ağrıları olmak üzere kemik ve eklem ağrılarına karşı etkili destek sağlar.

Solunum Sağlığı: Kekik yağı solunum problemlerinin giderilmesinde etkili olabilir. Bu yağın buharlaştırılması veya solunması solunum yolu rahatsızlıklarını iyileştirebilir.

Doğal Ağrı Kesici:Kekik yağı vücutta ağrılı bölgelere masaj yapılarak kullanıldığında ağrıları dindirebilir.

Bağırsak Sağlığı:Sindirim sorunu yaşayanlara önerilen kekik yağı, bağırsak hareketlerini hızlandırarak sağlıklı sindirimi destekleyebilir.

Diüretik:Kekik yağı idrar söktürücü özelliğe sahiptir, bu nedenle toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.

Boğaz Ağrısına Karşı Etkilidir:Kekik yağı boğaz ağrılarına karşı kullanıldığında rahatlama sağlayabilir.

Sinüs Açıcı:Sinüzit veya soğuk algınlığı durumlarında kekik yağı kullanmak sinüsleri açarak rahatlamaya katkı sağlayabilir.

Doğal Antibiyotik:Kekik yağı, bakteri ve enfeksiyonlarla mücadelede etkili olabilecek doğal antibiyotik özelliklere sahiptir.

Sağlık sorunlarına yönelik herhangi bir tedavi veya desteği kullanmadan önce kronik bir hastalığınız varsa uzman bir hekime başvurmanızın çok önemli olduğunu unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu