Ekonomi

Vergi affı kanunları düzenli ödeme yapanları cezalandırır, ödemeyenleri ödüllendirir.

Vergi affı borcunun yeniden yapılandırılması kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndan geçti ve Meclis’te kabul edildi. Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği 7440 Sayılı Yeniden Yapılandırma Kanunu Bilgilendirme Semineri’nde bugüne kadarki en kapsamlı vergi borcu yapılandırma yasasının detayları ele alındı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, kamuoyunda af kanunu olarak bilinen 7440 sayılı Yeniden Yapılanma Kanunu’nun TBMM’nin kuruluşundan bu yana çıkarılan 42’nci af kanunu olduğuna değindi.

“Hepinizin bildiği gibi sık sık çıkarılan af maddeleri düzenli ödeme yapanları cezalandırırken, ödemeyenleri ödüllendiriyor. Beyannamenin aslının benimsendiği vergi sistemimizde öncelikle mükellefler beyan ve ödeme yükümlülüklerini mevzuatın belirlediği şekilde yerine getirirler. Yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeyen mükelleflere yönelik tedbirler vergi istekliliğini artıran araçlardır. Beyan ve ödeme yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeyen mükellefler için af hükümlerinin sağladığı avantajlar nedeniyle, vergi irade uyumuna ilişkin korkulara katılmamak mümkün değildir. Yine bu düzenlemeler vergi adaleti açısından sorgulanır hale geldi.” söz konusu.

Deprem vergisinin anayasaya uygunluğu tartışılıyor

Eskinazi, “Taban ve vergi artışına ilişkin kararlar, idare ile mükellefler arasındaki yorum ve uygulama farklılıklarından doğabilecek ihtilafların ve sorunların önlenmesi açısından yarar sağlarken, vergi mükellefi olmayan mükellefler için adeta bir kazanç sağlamaktadır. geçmiş dönemlerde beyan yükümlülüklerini gönüllü ve hatasız olarak yerine getirmiştir. Af yasasının kapsamı geniştir, hemen hemen tüm kurumların alacaklarını hızla etkiler. Çok geniş bir kitleye hitap ediyor. 7440 sayılı Kanunla getirilen ve deprem vergisi olarak adlandırılan ek vergide 100 milyar civarında bir tahsilat beklendiği Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından açıklandı. Bu beyin sarsıntısı vergisi önceki dönemden farklı, anayasaya uygunluğu tartışılıyor.” dedi.

Bu tür yeniden yapılanma maddelerinin kamu maliyesi ve dolayısıyla makroekonomi açısından faydalarından bahseden Lider Eskinazi, “Özellikle merkezi yönetim bütçesi 2023 yılının ilk iki ayında 202,8 milyar TL açık verdiğinde, yapılacak tahsilatlar daha da artacak. 7440 Sayılı Kanun’un sağladığı makro ekonomiyi olumsuz etkileyecektir. etkilerinin azaltılması önem kazanmaktadır.” konuşmasını bitirdi.

Toplama performansı önceki benzer düzenlemelerden daha düşük olacaktır

Türk Eximbank Eski Genel Müdürü ve eski Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Yasanın, işletmelerin finansmana erişiminin kısıtlandığı bir döneme ve deprem felaketinin sonrasına denk gelmesi tahsilat performansı açısından talihsiz bir durum oldu. Toplama performansı önceki benzer düzenlemelerden daha düşük olacaktır. Kayıtlı ekonomiye geçiş çabalarını olumsuz etkileyen işyeri kayıtlarının son kez düzeltilmesini temenni ediyorum.” dedi.

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı ile Ege İhracatçı Birlikleri Mali Müşaviri ve Yeminli Müşaviri Mustafa Bulut da 7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu’nun kapsamı ve yapılanmasına ilişkin sunumlar yaptı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

karatasajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu