Haber

Nijer’de Bağımsızlık Günü’nde Protestocular Sokaklara Döküldü

Nijer’in Fransa’dan bağımsızlığının yıldönümü olan Bağımsızlık Günü’nde yüzlerce gösterici sokaklara döküldü.

Nijer’deki askeri darbenin ardından başlayan kriz, Bağımsızlık Günü’nde de devam ediyor. Nijer’de yüzlerce kişi, ülkenin Fransa’dan bağımsızlığının 63. yıl dönümünde başkent Niamey’de sokaklara döküldü. Darbe yanlısı binlerce gösterici, Fransa’yı protesto davetleri üzerine şehrin kalbi olarak bilinen İstiklal Meydanı’nda toplandı. Dev Rus bayrağını açan aktivistler, Rusya yanlısı sloganlar attılar. “Önemsediğimiz tek güvenlik güvenlik. Rusya veya Çin bizi desteklemek istiyorsa nereden geldiği önemli değil. 1960’tan beri bizi yağmalayan Fransa’yı istemiyoruz. O zamandan beri buradalar.” ve hiçbir şey değişmedi” dedi aktivist Issiaka Hamadou. İsminin Ömer olduğunu söyleyen diğer gösterici, “Fransa’nın desteklediği Bazum rejimi nedeniyle bu ülkede okumama rağmen işsizim. Hepsinin gitmesi gerekiyor” dedi.

Fransa’nın Afrika’nın Sahel bölgesinde aşırıcılıkla savaşmak için 1.500 askeri varken, Nijer’deki cuntanın destekçileri, Fransa’nın kendilerini aşırılık yanlılarından koruyamadığı için Rusya’nın daha güçlü bir müttefik olabileceğini savunuyorlar.

Protestolar devam ediyor

Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’un 26 Temmuz’da Nijer’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gözaltına alınmasının ardından ordu, 27 Temmuz’da yönetimin ele geçirildiğini duyurdu. Fransa’nın darbe sonrası Nijer’e yaptığı mali yardımı kestiğini açıklamasının ardından başkentte protestolar patlak verdi. – NIAMEY

haber-selcuklu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu