Haber

İsrail’in Gazze’deki ambulans konvoyu ve okul saldırılarında 35 kişi hayatını kaybetti

İsrail’in dün Gazze Şeridi’nde Şifa Hastanesi önünde ambulans konvoyuna düzenlediği hava saldırısında 15 kişinin hayatını kaybettiği, BM Yardım Ajansı’na bağlı bir okulu hedef alan saldırıda ise 20 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Filistinli Mülteciler (UNRWA).

İsrail’in Gazze Şeridi’ni ayrım gözetmeksizin vuruyor. İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi’nde ambulans konvoyu ve bir okulu hedef aldığı saldırıların bilançosu belli oldu. Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nin en büyük ve merkezi hastanesi olan Şifa Hastanesi’nin bahçesindeki ambulans konvoyuna düzenlediği saldırıda 15 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, “Filistin Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda alınan kararla saat 16.05 sıralarında Şifa Hastanesi’nden bir ambulans konvoyu ayrıldı. Refah Sınır Kapısı’na doğru ilerleyen konvoyda 4’ü Sağlık Bakanlığı’na ait olmak üzere 5 ambulans yer aldı. Bunlardan biri Filistin Kızılayı’na aitti. Hastaneden Al Rashid sahil yoluna kadar yaklaşık 4 kilometre yol kat eden konvoy, bölgedeki moloz yığınları ve yoğun bombardıman nedeniyle ilerleyemedi. Ambulanslar Şifa Hastanesi’ne geri döndü. Hastaneye yaklaşık 1 kilometre yaklaşırken, konvoyun başındaki Sağlık Bakanlığı’na ait ilk ambulans doğrudan vuruldu.Diğer ambulanslar ise hastaneye doğru ilerlemeye devam etti. İlk ambulansın Şifa Hastanesi kapısına varır varmaz ön kısmı vuruldu. Bu saldırıda 15 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.”

İsrail ordusu da saldırıda bir ambulansı hedef aldığını doğruladı.

Guterres: “Dehşete kapıldım”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ambulans konvoyuna yapılan saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Gazze’de Şifa Hastanesi önünde ambulans konvoyuna yapılan saldırı beni dehşete düşürdü. Hastane dışında sokağa saçılmış cesetlerin görüntüsü çok üzücü” dedi. ” diyerek saldırıların durdurulması gerektiğini vurguladı.

DSÖ’den ateşkes çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, “Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde hastaları tahliye eden ambulanslara düzenlenen saldırılarda meydana gelen ölüm, yaralanma ve hasar haberleriyle şok oldum. Hastalar, sağlık çalışanları, Hastaneler ve ambulanslar her zaman korunmalıdır.” “Tekrar ediyorum” diyerek ateşkes çağrısında bulundu.

Okul saldırısında 20 kişi hayatını kaybetti

İsrail’in, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde binlerce Filistinlinin sığındığı BM Filistin Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) bağlı Usame Bin Zaid Okulu’na düzenlediği saldırıda 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İsrail’in saldırılarında son durum

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları gece boyunca devam etti. Yerel kaynaklara göre İsrail, Gazze’nin batısında Nasır, Cibaliye, Beyt Hanun, Atatra, Sudaniya, kuzeyinde Beyt Lahya ve Gazze şehrinin Tuffah mahallesini vurdu. İsrail, Nuseyrat ve Bureij kamplarının yanı sıra Endonezya Hastanesi çevresindeki konutlara da bir kez daha saldırdı. Saldırı nedeniyle Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’tan dumanlar yükseldi. Saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. – GAZZE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu