Teknoloji

‘İleride yerli uzay aracımızla insansız ay görevi de gerçekleştireceğiz.’

katma. Gezeravcı, 36 saatlik yolculuğun ardından uzay istasyonuna ulaşacak. 14 gün uzayda kalacak olan Gezeravcı, 13 uzay deneyi gerçekleştirecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Uzay Programına ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Kacır, Türkiye’nin yerli uzay aracı yapacağını ve uzayda liman kuracağını da söyledi.

Bakan Kacır’ın açıklamaları şöyle:

Millet olmak, sevinçte, heyecanda ve gururda olduğu gibi, acıda ve kederde de bir arada olmak demektir. Türkiye, Milli Uzay Programıyla bir ilke imza atıyor. İlk kez bir Türk vatandaşı Uzay Bilimi Görevini gerçekleştirmek üzere uzay yolculuğuna çıkıyor.

İlk Türk Astronotumuz Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca gerçekleştireceği Bilim Misyonu kapsamında, uzay görevlerine yönelik mikroalg yaşam destek ünitelerinden, uzay görevlerine kadar Türk bilim adamlarının hazırladığı 13 bilimsel deneyi gerçekleştirecek. mikro yerçekiminin insan solunum sistemi üzerindeki etkileri, yeni nesil alaşımların geliştirilmesinden mikro yerçekimindeki bitkilerde gen düzenleme verimliliğine kadar. Bu misyonun amaçları;

– Türk bilim insanlarına dünyadaki mevcut çalışmaların ötesinde araştırma olanakları sağlamak,

– Gelecekte devam edecek insanlı uzay araştırma ve keşiflerine yönelik deneyim kazanmak,

– Başta 0-21 yaş arası 27 milyon çocuk ve genç olmak üzere topluma ilham kaynağı olmak,

– Millet olarak bilime, Ar-Ge’ye, inovasyona ve teknolojiye daha fazla sahip çıkmamızı sağlamak. Astronotumuz bu görevde yalnız olmayacak. Avrupa Uzay Ajansı aracılığıyla İtalya ve İsveç’ten gelecek astronotlar da aynı uzay aracıyla seyahat edecek.

Bugüne kadar 40’tan fazla ülkeden astronotlar uzay yolculuklarına katıldı. Yıllık bilimsel yayın sayısı 20 yılda 9.005’ten 48.619’a çıkan bilim ve araştırma ekosistemimiz için bu Bilim Misyonunu hayata geçirmenin çok anlamlı ve doğru olduğuna inanıyoruz. Yetkin bilim adamlarımızın ülkemizdeki en ileri araştırma imkanlarına sahip olduklarında çok daha büyük işler başaracaklarını biliyoruz.

Belki bazılarımız bu görevin neden kendi roketimizle sahibi olduğumuz veya ortağı olduğumuz bir uzay istasyonuna yapılmadığını sorgulayabilir. Bugüne kadar 40’tan fazla ülkeden 600’e yakın astronot uzaya çıkarken, yalnızca 3 ülke kendi roket sistemleriyle insanlı uzay görevi gerçekleştirebilme yeteneğine sahip. Kendi uydularını uzaya gönderme yeteneğine sahip olan birçok ülke bile artık insanlı uzay görevi yapabilecek kapasiteye sahip değil. Uluslararası Uzay İstasyonu 1998 yılında 15 ülke ve 5 uzay ajansı tarafından kurulurken, Türkiye bu istasyonun paydaşı değildi ve maalesef o dönemde bir uzay ajansımız da yoktu. Tabii bu bizim bu yarışta olmayacağımız anlamına gelmiyor.

Roket teknolojisinde Roketsan, Delta-V ve TÜBİTAK SAGE gibi kurumlarla çalışırken yapmamız gereken şeylerden biri de birçok ülkede olduğu gibi insanlı uzay görevlerine başlamak. 2000’li yıllara kadar Türkiye’de uzay araştırmaları oldukça sınırlı düzeydeydi. Son 22 yılda Rasat, Göktürk ve İmece görüntüleme uydularımızı yerli olarak ürettik. İlk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı bu yıl uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Sıvı yakıtlı ve hibrit yakıtlı roket teknolojileriyle uzaya erişim yeteneği kazandık. Uzay bilimi ve teknolojilerine yönelik geliştireceğimiz yeni projeler ülkemize hem stratejik hem de ekonomik faydalar getirecek.

Gelecekte yerli uzay aracımızla insansız ay görevi de gerçekleştireceğiz. Milli roket sistemlerimizle uzaya erişim kabiliyetimizi artıracağız ve kendimize ait bir uzay limanı kuracağız. Konumlandırma ve zamanlama sistemini oluşturan uydu gruplarını yerli olarak üreteceğiz. Kalkınma yarışında bir daha geri kalmayacağız ve Milli Teknoloji Hamlesini hayata geçirmekten vazgeçmeyeceğiz. Ve şimdi insanlı uzay araştırmalarına başlıyoruz. Bu Türk Milletinin ortak kazancıdır. Bu yüzden; #GururTürkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu