Haber

Astsubaylar tazminat alacak mı? 2. Torba Kanunda Emekli Astsubaylara Tazminat Var mı?

18 maddeden oluşan yeni torba yasanın detayları gündemin öne çıkan konularından biri oldu. En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesinin artırılması başlıklarının yer aldığı yazıda gözler erbaş tazminatlarına çevrildi. 2. torba kanunun unsurlarını araştırırken, “Astsubaylara 2023 tazmin edilecek mi?” Sorunun cevabı merak edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan emekli astsubaylarla ilgili bir paylaşım yaptı. Cumhurbaşkanlığı adayı Kılıçdaroğlu, ‘Merak etmeyin, ben kahraman bir astsubayım’ ifadelerini kullandı. Peki 2. çanta maddesinde astsubaylara tazminat var mı? Astsubayların ek göstergesi yükselecek mi? Emekli astsubaylara görev tazminatı verilecek mi? İşte astsubayların merakla beklediği tazminat konusunda son durum…

Gündemdeki dikkat çekici konuların ortasında yeni torba yasa konuları değerli bir yer edinmiştir. TBMM’ye sunulan torba yasa tasarısı ile çözüme kavuşturulamayan sorunların sonuçlandırılması bekleniyor.

Asgari emekli maaşının 7 bin 500, emekli ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Yapılan teklifle geçici işçiler ekibe dahil edilmeye başlandı.

18 maddelik torba yasanın detayları sürerken ilk merak edilen konu Türk Silahlı Kuvvetlerinin bel kemiği Astsubaylara tazminat verilip verilmeyeceği oldu.

Astsubayların tazminatına ilişkin yasa tasarısının Milli Savunma Komisyonu’na sevk edilmesi bekleniyor.

Astsubaylar 2023’te tazminat alacak mı?

Astsubaylar için ek gösterge, son revizyondan sonra 3600’den 4200’e yükseltildi. Ek gösterge ve tazminat bakımından statü farkı korunmadığından 1. derece astsubayın ek göstergesi 5400 olacak şekilde astsubaylar seslerini duyurmaya çalışmaktadır.

2. Torba Maddede Emekli Astsubaylara Tazminat Var mı?

Bir astsubay görevden emekli olduğunda maaşının yaklaşık yüzde 45’ini alabiliyor. Talep edilen tazminatın verilmesi halinde erbaşların aylıklarında artış yapılacak. Ancak şu anda astsubaylar için rastgele bir kanun çalışması yapılmadı. Yıllardır kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini bekleyen astsubaylar, gözlerini kurula geleceği sanılan çantadan çıkacak sürpriz karara çevirdi.

Astsubaylar, yıllardır aradıkları tazminat taleplerini yerine getirmek için sosyal medyada birleşti. Binlerce emekli ve görev başındaki TSK çalışanı #StatusOnurumuzdur, #HedefTazminat ve #TaarruzBaylarHuzursuz hashtag’leri ile Twitter’da peş peşe paylaşımlar yapmaya devam ediyor.

Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, önce Vatan diyerek canını ortaya koyan astsubayların sesine kulak veren isimlerden biri oldu.

Astsubayların görev tazminatı sorununu paylaşan CHP lideri, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla görev tazminatı hakkını vereceğini duyurdu.

Kılıçdaroğlu, ‘Yıllarca astsubaylara tazminat konusunda sözler verdiler ve tutmadılar. Kemal Bey, büyük küçük her şeyin peşine düşer, çaresini bilir. Merak etme kahraman Astsubay, hak ettiğin oranda görev tazminatını sana vereceğim, sana bahar gelecek.’ terimleri kullandı.

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkanı Hamza Dürgen de konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Dürgen, ”Sn. Astsubayların tazminat haklarına ilişkin sözlerini Cumhurbaşkanımız ve Milli Savunma Bakanımızın yerine getirmesini bekliyoruz. Vatan müdafaasında canlarını ortaya koyan astsubaylar, haklarını alırken önde olmak istiyor. Kar, kış, yağmur, çamur demeden çalışan astsubaylar, masa başında çalışanlarla kıyaslanmak istemezler. Önce vatan, önce işimiz diyen astsubaylar tazminat bekliyor. Astsubaylara hak ettikleri tazminatın verilmemesi TSK’ya aidiyet duygularının zedelenmesine neden olmaktadır. Astsubaylara yapılan haksızlıklardan kaçının. Tazminat taleplerini “Hep mağduriyet, hep mağduriyet, astsubaylar için artık yeter” sözleriyle bir kez daha duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu