Haber

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Adayı Özadiktı: “İktidar Değişse Ben de Meclise Girsem; LGBTİ+ Sorunlarında Siyaseti İşlevsel Hale Getirmek…

GÜLARA SUBAŞI

Türkiye İşçi Partisi İstanbul 2. ilçe ve 3. bölge milletvekili adayı sanatçı Zeynep Esmeray Özadiktı, “Hükümet değişir ve ben Meclis’e girersem LGBTİ+ konularında siyasetin işlerlik kazanması için mücadele edeceğiz. Millet” İttifak zaten herkesin taleplerini biliyor Milletvekili Biz sisteme döndüğümüzde demokrasi gelecek kimse susmayacak taleplerinden dolayı, sosyal medyadan tepkisini yazdığı için kimse tutuklanmayacak Bütün bunlardan sonra. , LGBTİ+ poliçesinin açılışını işlevsel hale getireceğiz.

Sanatçı Zeynep Esmeray Özadiktı; Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) İstanbul 2. bölge 3. sıra milletvekili adayı oldu. ANKA KUŞU HaberlerAjansının sorularını yanıtlayan Özadiktı, şunları söyledi:

“ÖNEMLİ OLAN BİZİM BİR TEMSİLCİMİZİN MECLİSTE OLMASI, ÇÜNKÜ KUYUDAYIZ”

“Siyasi arenadan ve aktivizmden çekilmiştim. Hem oyunlarımda kilo almak hem de gençlere yer açmak için uzak durdum. Seçim yaklaşırken tabandan böyle bir talep olduğunu duydum. Hastayım ‘yapamam’ dedim.Çanakkale’de yaşıyorum burada TİP’li arkadaşlarım burada.Kendime çok yakın hissettim.’Üye olacağım, gelince duracak yerim olur’dedim. Çanakkale’ye gidiyorum.’ Tanışmak istiyorum dediler.Ben tiyatro yapıyorum kültür sanat konuşalım dedim.Çocuklar çok çalıştı alt yapıyı oluşturmuşlar tabandan bir altyapı bu.Şımartılmadım. çünkü LGBTİ+ hareketi için çok değerli bir şey ben olmasam başkası olsa ben bizzat destek verirdim değerli olan bizden bir temsilcinin mecliste olması çünkü. kuyudayız 30 yıldır kendimi kuyuya düşen Yusuf gibi hissediyorum O kervan ne zaman gelecek beni kurtarmaya bizi kurtarmaya kervanın geleceğine bir işaret herhalde bu kervan inşallah seçilirim ve orada olacağım

“BENİM YAPABİLECEĞİM, LGBTİ+’LARIN EŞİT ŞARTLAR VE REFAH İÇİNDE YAŞAYABİLECEĞİ BİR DÜNYA BIRAKMAK”

Kürt kimliğim nedeniyle Halkların Demokratik Kongresi (HDK) sırasında HDK Meclisi’ndeydim. Kendini o tarafa yakın hissettiği için gelen bazı sitemler var. Aslında destekliyorlar ama yakınlarım, ailemden bazıları ‘neden Yeşil Sol Parti’den değil de TİP’ten aday oldunuz’ diye soruyor. Ben de ‘Aslında birebir bloktayız, talepler aynı’ diyorum. Neden TİP? Çünkü TIP gerçekten arkadaş canlısı ve genç üyelerden oluşuyor. Çok canlı ve cıvıl cıvıllar. Erkan Baş, bir yılı aşkın bir süredir LGBTİ+’ları ne olursa olsun Meclis’e getireceğimizin sözünü verdi. Böyle bir sözü var. Sosyalist kimliğim, sınıf odaklı, emekçi bakış açım nedeniyle buraya aday oldum. Biz görmedik. LGBTİ+’ların eşit şartlarda ve refah içinde yaşayabileceği, gelecek nesillere bırakabileceğim bir dünya. Bunu artık yaşımdan sonra yapabilirim. Unumu eledim, eleğimi astım. Bazen derim ki: ‘Ben bir dervişim. Babam dolu. Onu sana babamdan vereceğim. Sen de benim için yeni şeyleri doldur. Dervişin olayım da taşıyayım.’

“GÖRÜNÜRLÜĞÜ HER YERDE OLUŞTURARAK BİZDEN ALINAN TÜM HAKLARI GERİ ALACAĞIZ”

Bir kere LGBTİ+’ların bir aciliyeti var. Yaşama, barınma, ev tutmama, mahalle baskısı gibi sorunlar var. LGBTİ+’ların inançlı yaşayabilmeleri için cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin anayasada yer alması gerekiyor. Bizi vatandaş olarak tanımaları lazım, bu bizim taleplerimizden biri olacak. Yaşayamayız, hiçbir hakkımız, yasal güvencemiz yok. Trans kadın ve erkekler başta sağlık olmak üzere pek çok zorlukla karşılaşıyor. Çünkü trans görünürlüğü çok nettir veya kimliğinizi gösterince hemen anlaşılır. Onları yetiştireceğiz, haklarımızı geri alacağız. Bizden alınan tüm bu hakları geri almak için evde, okulda, işte her yerde görünürlük oluşturacağız. Aslında her yerdeyiz, burada da görünür olmak istiyoruz. Bunun en yeterli ayağı ise parlamento olacaktır. Bunlar Meclis’te görünür hale gelince gündeme gelecek.

“BAZI İSTEKLERİMİZ VAR, HERKES GİBİ YAŞAMAK”

Esmeray olarak TİP olarak önce LGBTİ+ bireylerin taleplerini dinleyeceğiz. ve heybemi dolduracağım. Türkiye’de LGBTİ+’ların, engellilerin, ‘beyaz-zengin-Türk’ olmayan herkesin isteği üzerine gideceğiz. Geçirdiğim kalp ameliyatı sonrası maluliyet raporu aldım ve maluliyet tecrübem oldu. Engellilerin hiçbir hakkı yoktur. Son zamla 2 bin 300 lira maaş veriyorlar. Diyelim ki bu kişi yalnız yaşıyor. Kiralar 10 bin liradan başlıyor. Daha önce bu insanlara yalvardıkları için kızdıkları için çok kızmıştım. Şimdi daha uygun anlıyorum, yolda gördüğüm engelli dilencileri. Çaresiz olduğu için iş verilmiyor, AŞ yok, kirayı ödeyemiyor. Ne yapacak? Bu insanları dilenmeye mahkum ediyoruz. Bunların hepsini size getireceğiz. Vatandaş olarak herkes gibi eşit, özgür ve müreffeh yaşamlara sahip olalım. Herkes gibi yaşamak için çok az talebimiz var. Gerçekten bu kadar kolay.”

“KADIN VE LGBTİ+S PAZARLIĞI ÜZERİNDEN POLİTİKA YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Özadiktı, siyasi parti ve siyasetçilerin LGBTİ+’lara yönelik söylemlerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu çok bariz aslında. İktidar bizi yok saydığında. Son zamanlarda LGBTİ+’lara yönelik kampanyalar, büyük aile toplantıları mesela… Hangi aile bu biz aile değil miyiz? İktidarın tavrı bu. İktidar partisi, Yeniden Refah Partisi, kadını yok saymak istediğini şart koştu, kazanılmış tüm haklarını ellerinden almak istiyor, nafaka alın diyor, yani kadınları eve kilitleyin, kadın yaşamasın diyor, LGBTİ’yi yok edin diyor. İktidar partisi bu talepleri kabul etti ve ortak oldu.

CHP’nin LGBTİ+ ile ilgili girişimleri var ama uygulamada pek bir şey görmüyoruz, Genel Merkez’de pek bir şey görmüyoruz. HDP’nin parti tüzüğüne ve programına çok ciddi yer verilmiş ve TİP ile birlikte Meclis’te dile getiren tek partidir. ve TİP gelecekte bir politika yürüterek beni aday gösterdi.

İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmasız geri alacağız. Birincisi, tartışılamaz. Kadın ve LGBTİ+’ların pazarlığı üzerinden siyaset yapılmasına izin veremeyiz. Pazarlık yaptılar ve bizi yok etmemiz konusunda anlaştılar. Meclis’e girersem bu hem TİP’in hem de benim en değerli gündemlerimden biri olacak.”

“TRANS KADININ VARLIĞI GERÇEKTEN BAŞINA SİYASİ BİR DURUMDUR”

Özadikti, ‘Milletvekili olursanız birinci olursunuz’ sorusuna şu yanıtı verdi. LGBTİ+’ların siyasetteki varlığı hakkında ne düşünüyorsunuz’:

“Buna katılmıyorum, kendini saklamak zorunda kalanlara haksızlık olur. Görünüşte ilk ben olacağım, kimin ne olduğunu bilmiyoruz. Evet, görünen biri olarak ilk benim. siyasi yörüngeden biri olarak kimliğimi korudum.30 yıldır LGBTİ+ hareketinde birinciyim.Başladığından beri hareketin içindeyim.Çok yol kat ettik, çok iyi noktalara geldik, Birçok kişinin görünür olmasını sağladık ama elimizden alınan hiçbir hakkımızı geri alamadık, izin vermediler. Bundan sonra bunun için çalışacağız. LGBTİ+ dernekleri çok iyi çalışıyor. trans kadın aslında başlı başına politik bir durum, saçını kestirmek bile politik bir durum.

“HER ŞEYİ ALDIM VE YOLU BIRAKTIM”

Sosyal medyada paylaştıktan sonra herhangi bir olumsuz tepki gelmedi. Beklenmedik yerlerden takviye kuvvetler geldi. Adını vermeyeceğim ünlülerden telefonlar geldi, sonuna kadar destekleyeceklerini söylediler. Bunları hafife aldım. 16 yaşında ailemden ayrılıp trans kimliğimle yaşayacağım diyerek her şeyi göze alarak bu günlere geldim. Bunu yoldaşlarımla, TİP’teki herkesle, hatta bloktaki herkesle birlikte göğüsleyebileceğimizi düşünüyorum. Ben ‘Tornado Süleyman’ın elinden geçmiş biriyim, uğraştıysam kiminle uğraşırım, bari mücadele ederim.

“PARLAMENTO SİSTEMİNE DÖNÜŞ ZAMAN KİMSE SUSTURULMAZ”

İktidar değişir de ben Meclis’e girersem siyasetin LGBTİ+ sorunlarında işlevselleştirilmesi için baskı yaparız. Ben de işlevsel hale geleceğini düşünüyorum. Millet İttifakı, diğerlerinin taleplerini biliyor. Parlamenter sisteme döndüğümüzde demokrasi gelecek, kimse susmayacak, talep ettiği için, sosyal medyadan düşüncelerini yazdığı için kimse tutuklanmayacak. Bütün bunlar olduktan sonra LGBTİ+ siyasetinin açılımını işler hale getireceğiz. Aslında onun için Meclis’e girmeye, yolunu açmaya çalışıyorum.”

Kaynak: ANKA / Yeni

haber-dogansar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu