Haber

Sinpaş GYO’nun Muğla’daki Kızılbük projesi için ‘ÇED olumlu’ kararı

ESMA TURAN

Muğla2. İdare Mahkemesi, Muğlamarmaris ilçesinde Sinpaş GyoKızılbük’teki resort otel ve devre tatil projesine verilen ‘ÇED olumlu’ kararına karşı Marmaris Kent Konseyi’nin açtığı davayı reddetti.

Muğla Sinpaş GYO’nun Marmaris ilçesinde inşa etmesi planlanan ‘Kızılbük Resort Otel ve Devremülk’ projesine verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından yeniden başlatılan ÇED sürecinde, Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü projeye ‘ÇED olumlu’ notu verdi. karar verildi.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Marmaris Belediye Meclisi üyeleri ve yöre halkının yaklaşık bir yıldır mücadele ettiği proje hakkında açılan davalarda, Marmaris İl Yönetim Kurulu yürütme kurulu üyeleri ‘ÇED değildir’ kararının iptali için dava açtı. Muğla Valiliği’nin 13 Ağustos 2021’de ‘gerekli’ kararı vermesi üzerine mahkeme, valiliğin ağustos ayında verdiği ÇED kararını iptal etti. Bunun üzerine şirket, 8 Eylül 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeni bir ÇED başvurusunda bulundu. Muğla İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, 10 Mart 2023’te projeye ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. .

Marmaris Kent Kurulu, ‘ÇED olumlu’ kararının ‘hukuka aykırı olduğunu, alanın milli park içerisinde kaldığını, sürecin mevcut imar planlarına aykırı olduğunu, projenin ekosisteme ve habitata, Caretta’ya geri dönülemez zararlar vereceğini’ belirtti. Caretta ve Akdeniz fokları, Marmaris Körfezi’nin giriş ve çıkış noktasında bulunmaktadır. Transit güzergah üzerinde olduğunu ve endemik bitki türlerinin bulunduğunu iddia ederek iptal davası açtı.

“HUKUKA UYUŞMAZLIK YOK” SONUCA ULAŞILDI

Muğla 2. İdare Mahkemesi, 23 Ocak’ta davanın reddine karar verdi. Mahkeme kararında, “ÇED Raporu, planlanan projenin çevreye olası etkilerini inceliyor ve mevcut mevzuata göre herhangi bir eksiklik bulunmadığı” belirtildi. raporun yeterli ve uygun olduğu, inceleme, hesaplama ve değerlendirmelerin yeterli bilgi, bilgi ve belgelere dayandığı ve projenin bölgede yürütülecek diğer projelerle birleştirildiği.” “Aktif olması halinde oluşabilecek kümülatif etkilerin kapsamlı bir şekilde incelendiği ve gerekli önlemlerin alınmasının yukarıda özetlenen bilirkişi raporuyla da teyit edilmesiyle, söz konusu süreçte hukuka aykırılık olmadığı kanaatine varılmıştır. Çevreye olası olumsuz etkilerin en aza indirilmesi de raporda yer alıyor.”

“İTİRAZLARIMIZI VE ÇABALARIMIZI DEVAM EDİYORUZ”

Konuyla ilgili olarak Marmaris Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Sinpaş’ın kıyı kenar hattını tahrip ettiği, düzenlediği, kendisine ait olmayan 15 hektarlık milli park alanını tahrip ettiği ve işgal ettiği somut delil olarak ortada olmasına rağmen; üstelik bilirkişi raporunun dayandığı bilimsel gerçekler de ortadayken, Valiliğin ÇED’e gerek olmadığı kararını iptal etmesi ortada, böyle bir hukuksuzluk kabul edilemez.Ancak gelişmemiş bir bölgede olması nedeniyle kanalizasyon, su, elektrik altyapısı ve kadastro yolunun bulunmadığı resmi belgelerle kanıtlanırken, Bu tavrımız, failin yanına kâr kalmasını sağlamaktır. İtirazlarımızı ve mücadelemizi sürdürüyoruz ve biliyoruz ki sonunda haklı çıkacağız. Halkın olan, halkındır. “Vazgeçmeyeceğiz” Hukuk herkese eşit şekilde uygulanana kadar adaleti arama çabası içindeyiz.”

Kaynak: ANKA / Yerel

karakoyunluajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu