Napster’ı yerle bir etmişlerdi, şimdi yapay zekayı hedefe koydular
Universal Music Group, Warner Music Group ve Sony Music Group, Suno ve Udio adlı müzik üretme yapay zeka hizmetlerine telifli eserleri “büyük ölçekte” ihlal ettikleri iddiasıyla dava açtı.
Bu gelişme bir süredir bekleniyordu çünkü müzik endüstrisi, bırakın telifli bir şarkının benzerinin üretilmesini, YouTube’da bir şarkının bir nakaratını ıslıkla çalan yayıncılara bile telif hakkı uyarısı göndermesiyle ünlü. Milyarlarca dolar yatırımla geliştirilen yapay zekanın telifli şarkıları taklit etmesine sessiz kalmayacaklarını da biliyorduk.
Davaları Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) başlattı. RIAA’ya göre, “Yapay zeka teknolojisini telif hakkı yasasından muaf tutan veya yapay zeka şirketlerini kurallara göre oynamaktan muaf tutan hiçbir şeyin olmadığı” artık anlaşılmak zorunda.
Yapay zeka şirketlerine karşı yapılan başvurularda, gelecekteki kullanımlara karşı ihtiyati tedbirler ve ihlal edilen eser başına 150.000 dolara kadar tazminat talep edildiği bildiriliyor. Mahkeme onları sorumlu bulursa, bu muazzam bir meblağa ulaşabilir gibi görünüyor. Davalar, lisans alarak yapay zeka eğitimi yapmayı ileriye dönük tek kabul edilebilir seçenek olarak sunuyor, modellerini izinsiz eğiten şirketlere ise korku aşılamayı amaçlıyor gibi görünüyor.
Tarih tekerrür mü edecek?
30 yıl önce de müzik endüstrisi, internet üzerinden şarkı indirip müzik dinlemenin tamamen yasaklanması ve müzik dinlemek isteyen herkesin müzik dükkanlarına giderek CD ve albüm alması gerektiğini savunarak milyar dolarlık davalarla Napster’ı kapattırmışlardı, ancak teknolojik devrime dayanamayarak bugün internet üzerinden müzik dinleme düzenine teslim oldu: Apple Music, YouTube Music, Spotify gibi servisler üzerinden gelir elde ediyorlar.
Yakın gelecekte de yapay zekayla müzik üreten, yaşlanmayan, yorulmayan, dünyanın her yerinde aynı anda konser verebilen yapay zekalı pop starları ile para kazanmaya başladıklarına şahit olacağımıza emin olabilirsiniz.