Haber

İstanbul Takımının Süper Ligdeki Yoğunluğunun Nedenlerini İnceliyoruz

Spor Toto 1. Lig Play-Off Finalinde Bodrumspor’u 2-1 mağlup eden Pendikspor, Samsunspor ve Çaykur Rizespor’un ardından Muhteşem Lig’e yükselen üçüncü takım oldu. 2024 döneminde İstanbul’u temsil edecek sekizinci takım olacak. Peki, 73 yıllık geçmişe sahip Pendikspor’a yakından bakalım…

Ümraniyespor’un küme düşmesinin ardından İstanbul ekibi Süper Lig’de düşüş yaşamadı. Pendikspor, Üstün Lig’e yükselmeyi başardı.

Akhisar’da oynanan play-off finalinde Bodrumspor’u 2-1 mağlup eden Pendik, 73 yıllık tarihinde ilk kez Türkiye’nin bir üst liginde mücadele etmeye hak kazandı. Pendikspor, 2023-2024 sezonunda İstanbul’u Süper Lig’de Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Başakşehir, Karagümrük, Kasımpaşa ve İstanbulspor’un ardından 8. grupta temsil edecek. Ligin 20 takımının neredeyse yarısını oluşturan İstanbul kulüpleri, bir ulusal ligde bir şehrin en fazla temsilcisinin bulunduğu dünyadaki örneklerden biri olarak dikkat çekiyor.

1950 yılında kurulan Pendikspor’un 73 yıllık bir geçmişi var. 1983 yılına kadar İstanbul amatör liglerinde mücadele eden kulüp, bu tarihten itibaren profesyonelliğe adım attı.

1998 yılında 2. Lig’e yükselen Pendikspor, uzun yıllar bu ligde mücadele ettikten sonra son iki yılda önce 1. Lig’e ardından Muhteşem Lig’e yükselen büyük bir başarıya imza attı. Akıllardaki en büyük soru, Anadolu’da köklü bir geçmişe ve geniş taraftar kitlesine sahip birçok spor kulübü alt liglerden kurtulamazken, İstanbul kulüplerinin önlenemez yükselişine neyin sebep olduğu…

İstanbul’un Süper Lig’e hakim olmasının en önemli sebebi İstanbul’un iş dünyasının merkezi olmasıdır.

Büyük bir endüstri haline gelen futbolda ekonomik güce sahip olmak kulüplerin ayakta kalması için en değerli yapı taşıdır. İstanbul kulüpleri ise birçok büyük şirketin konumları gereği sponsor olarak bel bağladıkları topluluklar olarak dikkat çekiyor. Belediyelerin de büyük güven duyduğu bu kulüpler, yeni kadroları nedeniyle Anadolu kulüplerine göre daha rahat transfer yapıyor. Özellikle yabancı futbolcular, İstanbul’da yaşayacaklarını öğrendiklerinde bu kulüplere daha kolay imza atıyorlar.

Türkiye’de bu alanda en değerli örneklerden biri Başakşehir Spor Kulübü’dür.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor adıyla kurulan bu takım, AK Parti iktidarının yakın desteğini alarak önce Başakşehir adını aldı, ardından Büyük Lig’de şampiyonluk elde etmeyi başardı. Ancak Başakşehir’in iktidardan aldığı onca desteğe ve elde ettiği başarıya rağmen hala taraftar kitlesine sahip olmadığı anlaşılıyor. İstanbul’da bu tür kulüpler suni süreçlerle ve siyasi desteklerle yeşerirken, Anadolu’da asırlık cemiyetler imkansızlıklar yüzünden kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Süper Lig’e yükselen Pendikspor’un maçlarını hangi stadda oynayacağı da merak konusu.

Pendik’te bulunan İlçe Stadyumu, Süper Lig kriterlerini karşılayacak özelliklere sahip değil. Bu nedenle Pendikspor’un Atatürk Olimpiyat Stadı’nı veya Esenyurt’taki Necmettin Kadıoğlu stadını kullanması bekleniyor. Geride bıraktığımız sezonda Karagümrük Atatürk Olimpiyat Stadı’nı, İstanbulspor ise Esenyurt Stadı’nı kullandı. 2023-2024 döneminde nasıl bir dağıtım yapılacağı merak konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu