Ekonomi

IMF yetkilisi sınır ötesi CBDC’ler için yol haritası çiziyor

Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) bir yetkili Pazartesi günü sınır ötesi merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) için yeni platformların daha verimli ve güvenilir olabileceğini söyledi. Bunun gerçekleştirilmesinde ülkelerin uyum ya da sermaye kontrollerinin sınırları içinde kalmanın değerli olduğunu vurguladı.

IMF’nin para ve sermaye piyasaları departmanı başkanı Tobias Adrian sermaye kontrollerine izin verecek küresel bir CBDC platformunun ödeme maliyetlerini azaltabileceğine inanıyor. Ancak böyle bir vizyon, kripto meraklılarının merkezi olmayan bir finansal sistem hayalinden çok uzak.

“IMF, CBDC’lerin birbirleriyle çalışabilmesini sağlamak için çok çalışıyor”

Adrian, Fas’ın Rabat kentinde yaptığı konuşmada, “Yeni platform sınıfına yönelik planlarımız artacak ve sınır ötesi ödemelerde ve yerel finansal piyasalarda daha fazla birlikte çalışabilirlik, verimlilik ve güvenlik sağlayacak. Sınır ötesi ödemelerdeki maliyet, durgunluk ve şeffaflığın olmaması sınırlı altyapısından kaynaklanmaktadır.”terimleri kullandı.

Bugün erken saatlerde genel müdür Kristalina GeorgievaBloomberg ile bir röportaj sırasında IMFŞirketin, CBDC’lerin birbirleriyle çalışmasını sağlamak amacıyla küresel bir altyapı üzerinde “çok çalıştığını” söyledi.

Adrian, bugün yayınlanan bir IMF Fintech Notunda da açıklanan yeni sistemin, paranın tamamen değiştirilebilir doğasını değiştirmeden, aracılara özel bilgiler vermeden ve sözleşmelerin rehinli olarak taahhüt edilmesine izin vererek likidite tasarrufu sağlayan bir biçimde çalıştığını açıkladı. teminat. Adrian, CBDC platformu fikrini ilk olarak Eylül ayında önerdi.

Blockchain tabanlı doğrulama gibi daha yenilikçi fikirleri reddeden yönetici, defterin platform operatörü tarafından kontrol edileceğini belirtti:

Adrian ayrıca hükümetlerin vatandaşlarının döviz cinsinden işlemlerini sınırlama ve kara para aklamayı önleme kontrolleri uygulama hakkını koruyacağını söyledi. Diğer bir deyişle IMF, mali krizle karşı karşıya kalan ülkelere sıklıkla uygulanan sermaye önlemlerini baltalamamaya özen gösteriyor.

Kripto savunucuları, sınır ötesi ödemelerin kolaylaştırılmasını büyük bir fayda olarak görüyor. Ancak bu amaçla kullanılan blockchain analizine ilgi oldukça fazladır. Bank for Interstate Payments ve SWIFT gibi özel oyuncular, devlet destekli CBDC’leri içeren seçenekleri araştırıyor.

Bu yazı ilk olarak CoinDesk Türkiye’de yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu