Ekonomi

Döviz piyasalarında son işlem günü

USD/TL: BeslediLideri Powell dün yaptığı konuşmada faizBu yıl satış sayısını 2 katına çıkarmanın uygun olacağını söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Ekonominin resesyona girme ihtimalinin zayıfladığını belirtti. Bu ortamda Amerikan tahvil getirileriartış gözlemlendi.

Veri tarafında, haftalık işsizlik maaşı başvuruları 264 bin adet beklentilerin bir ölçü üzerinde gerçekleşti. Bugüne bakıldığında, vadeli işlem piyasaları negatif. Bilgi takviminde ise PMInumaralar takip edecek.

Yurt içinde ise TCMB faiz kararı takip etti. %15’e çıkarılan politika faizi Mart 2021’den bu yana ilk kez oldu. %20’lik ortalama beklentinin altında gerçekleşen artışın ardından parasal sıkılaştırmanın gerektiği kadar kademeli olarak güçlendirileceği karar metninde açıklandı, ve makro-ihtiyati basitleştirme kademeli olacaktır.

Faiz kararının ardından dolar/TL’de sert bir yükselişle 24,90’lara geldi. Bu sabah bakıldığında, TÜİK tarafından dış Ticaret istatistikler yayınlandı. Mayıs ayında dış ticaret açığı 12,5 milyar dolar olurken, Ocak-Mayıs döneminde toplam açık 56 milyar dolar oldu.

Mayıs ayında 103,7 ekonomik güven endeksi Haziran ayında 101.1 olarak açıklandı. Fiyatlandırma tarafında USD/TRY bu sabah 25.1 civarında bir süreç görüyor ve 5 yaşında. CD’lerPrimimiz de 517.

Avro dolar:Fed Başkanı Powell dünkü sunumunda şunları söyledi: şişirmeBu ülkeyi kontrol altına almakta kararlı olduklarını belirterek, bu yıl faiz oranlarının iki kez daha artırılmasının uygun olacağını ve merkez bankasının bundan sonra “dikkatli bir tempoda” faiz artırımına gideceğini söyledi.

Powell’ın açıklamalarının ardından riskten kaçınma güdüsüyle yatırımcılar, dolar endeksi Bu sabah 103 civarında geziniyor. Öte yandan dün ABD Hazine Bakanı Yellen, ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığının zayıfladığını açıklayarak, bu görüşü güçlü işgücü piyasasına ve son dönemde enflasyondaki düşüşe bağladı.

Ancak Yellen resesyon olasılığını düşük görse de getiri eğrileri dünya genelinde resesyon sinyalleri vermeye devam ediyor. Güçlenen doların ardından paritede 1.1010-1.1030 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Olumsuz tarafı, 1.0830 takviyesinin kırılması durumunda 1.08 dayanak noktasında.

Ons Altın/Dolar:ons dün 1.912-1935 seviyelerinin ortasında hareket ediyor altın günü ise 1.914 seviyesinde tamamladı. Fed Lideri Powell, Senato Bankacılık Komitesi’ndeki sunumunda, geçmiş konuşmaları doğrultusunda 2023’te iki faiz artırımının uygun olacağını belirtti.

Powell’ın söylemindeki şahin tavrı bozmaması ons üzerindeki baskının sürmesine neden oldu. 1.932 ayak izini koruyamayan pahalı madende düşüş devam etti.

1.903 dayanak noktasının kaybedilmesi durumunda düşüş trendi ivme kazanabilir ve 1.887 ve 1.870 bölgeleri bir sonraki takviye seviyeleri olarak çalışabilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu