Haber

Diyarbakır’da depremde yıkılan binayla ilgili soruşturmada 3 tahliye

Diyarbakır’da depremde yıkılan binayla ilgili soruşturmada 3 tahliye

DİYARBAKIR Diyarbakır’da 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli sarsıntılarda yerle bir olmuş, 48 kişi hayatını kaybetmişti. sporTalebi değerlendiren hakimlik, binanın yıkılmasından sorumlu olmadıklarını düşünerek 3 kişinin tahliyesine karar verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının kentte meydana gelen depremde yıkılan binalardaki eksikliklerin tespitine ilişkin başlattığı soruşturma, “Deprem Araştırma Bürosu”nda görevli bir savcı yardımcısı ve üç savcı tarafından yürütülüyor.

Depremde yıkılan ve 48 kişinin hayatını kaybettiği Yenişehir ilçesi Kurtismailpaşa 2. Cadde üzerindeki Sözel Apartmanı için hazırlanan bilirkişi raporunda, onaylı donatıya göre yapılması gereken SP1 betonarme perde kolonunun yaptırıldığı belirlendi. somut proje, yerinde değildi.

Onaylanan betonarme projesi için alışılmadık bir durum olarak, bina inşa edilirken bu perde kolunun asla yapılmadığı belirlendi. Binanın altındaki derslik ve spor salonunda kolonun kesilmediği belirlendi.

Raporda, binanın bodrum katındaki spor salonu ile binanın zemin ve 1. katındaki derslikte kolonların kesilmesine ilişkin rastgele bir bulguya rastlanmadığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında kolonun kesildiği ve binanın statik yapısını etkileyecek tadilat yapıldığı iddiasıyla tutuklanan spor salonu işletmecisi C.Ç. ve MD ile sınıf sahibi Ş.A. Avukatları bilirkişi raporuna dayanarak sulh ceza hakimliğinden tahliyesini talep etti.

Talebi pahalıya mal eden hakimlik, binanın yıkılmasından sorumlu olmadıkları gerekçesiyle 3 kişinin tahliyesine karar verdi.

Soruşturmada gözaltına alınan ve adliye tarafından isim kontrol tedbiri uygulanan iki zanlıdan binanın yıkımından özel kurs işletmecisi Ö.T’nin sorumlu olmadığı gerekçesiyle bilimsel sorumlu Ş. .A. 24 Mart’ta da hayatını kaybettiği için haklarındaki denetim tedbiri, savcılığın talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından kaldırıldı.

Binanın müteahhidi Celal İ. Öte yandan kendi yaptığı Sözel Apartmanı’nın enkazında hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu