Ekonomi

Aydın Memecik Zeytinyağı Avrupa Birliği’nde Tescillendi

Aydın’da 2024 yılında Avrupa Birliği Komisyonu’na tescil edilen kestanenin ardından ikinci ürünü Aydın Memecik Zeytinyağı oldu.

Aydın Ticaret Borsası tarafından tescil talebinde bulunulan Aydın Memecik Zeytinyağı coğrafi işaretli ürün, 5 Şubat 2024 tarihi itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde tescil edildi. Aydın Ticaret Borsası tarafından menşe adının korunması kaydıyla Avrupa Birliği Komitesi Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’ne 24 Eylül 2021 tarihinde tescil başvurusu yapılan Aydın Memecik Zeytinyağı, daha önce AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmıştı. Avrupa Birliği (AB), Türkiye’yi 21 Eylül 2021’de Avrupa Birliği’ne kaydettirdi. Bu bir sanat eseriydi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Avrupa Birliği’nde kayıtlı olan Aydın Memecik Zeytinyağı’nın coğrafi işaretli ürünü hakkında açıklamalarda bulunarak; “AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından tescillenen Aydın Kestanesinden sonra ilimizin değerli tarım ürünleri arasında yer alan Aydın Memecik Zeytinyağı, Avrupa Birliği Komitesi tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmiştir. Aydın Memecik Avrupa Birliği’nde Borsamız tarafından tescil edilen Zeytinyağı, sağladığı katma değer ile ilimizin uluslararası platformda tanınmasına ve ekonomik gücüne katkı sağlamaktadır.Kültürel zenginlikleriyle tanınan ülkemiz, geçmişten gelen varlıklarını korumaktadır. coğrafi işaret tescilleri yoluyla sunmak ve Avrupa Birliği’ne yaptığı coğrafi işaret başvuruları ile eserlerine uluslararası kimlik kazandırmaktır.Coğrafi işaret tescil süreçlerinde özverili davranmaktadır.Bu çalışmalar sonucunda ilimiz ülkemizde ilk sırada yer almaktadır. İlimiz ekonomisi için marka değeri taşıyan Aydın Memecik Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği’nde yer alması diğer tarım ürünlerimiz açısından da sevindirici bir gelişmedir. “Aynı zamanda Aydın Memecik Zeytini ve Aydın Çam Fıstığı da Avrupa Birliği’nde tescil başvurusunda bulundu ve açıklanması bekleniyor” dedi.

Aydın Ticaret Borsası tarafından Aydın ile entegre olan ve coğrafi işaret olarak tescil edilen ürünlerin küresel pazarda yerini alması için çalışmaların devam edeceğini belirten Çondur, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti. ve Aydın Memecik Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği tescil sürecinde danışman olan Huriye Özener yer alıyor. e, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyve Yetiştirme ve Islahı Bölümü Prof. Dr. Engin Ertan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederek Aydın Ticaret Borsası üyelerine ve Aydın’a hayırlı olmasını diledi. – AYDIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu