İş

9 aylık ortalama büyüme yüzde 4,7’ye ulaştı

TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’nda konuşan Yılmaz, 6 Şubat depreminde yardıma gelen Kırgızistan’a, Kırgız halkına ve iş insanlarına teşekkür ederek, bu dayanışmanın Türk milletinin hafızasında kalacağını söyledi. sonsuza kadar.

Cumhuriyetin 100’üncü yılında ekonominin son 13 çeyrekte kesintisiz büyümeye devam ettiğini, 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde yüzde 3,9, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 5,9 büyüdüğünü belirten Yılmaz, şunları kaydetti: 9 aylık ortalama büyüme yüzde 4,7’ye ulaştı. .

Yılmaz, ekonominin Orta Vadeli Programda öngördükleri yüzde 4,4 büyümeye rahatlıkla ulaşabileceğini, Türkiye’nin dolar bazında 1,1 trilyon dolar civarında bir ekonomik büyüklüğe ulaşacağını düşündüklerini belirtti.

2002’de 36 milyar dolar olan ihracatın 7 kattan fazla artarak 2022’de 254 milyar dolara, 2023’te ise 256 milyar dolara ulaşarak tarihi seviyelere ulaştığına dikkati çeken Yılmaz, cari açıktaki gerilemenin ise 2022’de 254 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Geçen yıl başlayan uygulamanın devam ettiği ve ülkeye daha fazla sermaye girişinin beklendiği belirtildi. görüldüğünü söyledi.

Yılmaz, bu yıl gelişmekte olan ülkelere artması beklenen sermaye akımlarından Türkiye’nin hak ettiği payı alacağını belirterek, “Ülkemize hem finansal alanda hem de doğrudan finansman şeklinde daha fazla yatırım, daha fazla fon akışı sağlanacak. Bunun sinyallerini zaten görüyoruz. Son 21 yıldaki performansımız 2003 yılından bu yana ülkemize gelen doğrudan uluslararası yatırımın toplamda 261,3 milyar dolara ulaştığı aşikar.” dedi.

Kırgızistan’ın milli gelirinin 2023 yılında 12 milyar doları aştığını ve son üç yılda ortalama yüzde 7 oranında büyüdüğünü belirten Yılmaz, Kırgızistan’ın 2018-2040 Ulusal Kalkınma Stratejisinin hayata geçirilmesinde Türkiye’nin her türlü desteği vereceğini vurguladı.

“Kırgızistan’daki Türk yatırımlarının büyüklüğünün 2 milyar dolara yaklaştığını görüyoruz”

“Türkiye olarak dost ve kardeş ülke Kırgızistan’a, gerek Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında yürüttüğümüz çok taraflı işbirliklerimiz gerekse artan ivmemizle, her platformda her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. ikili ilişkiler.” Yılmaz, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022’de 1 milyar doları aştığını, 2023’te yüzde 42 artarak 1,6 milyar dolara çıktığını, bu yıl 2 milyar dolar hedefine ulaşılabileceğini, orta vadede 5 milyar dolar hedeflendiğini belirtti. terim.

Yılmaz, Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji, tarım teknolojileri, savunma sanayi ve turizm alanlarında Kırgız iş insanları için pek çok fırsat alanının bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Karşılıklı yatırımların artması ticaretimizin gelişmesine de büyük katkı sağlayacaktır. Kardeş Kırgızistan’da ulaşım altyapısına önemli yatırımlar yapılması gerekiyor. Telekomünikasyon, hidroelektrik, mikro karbon endüstrisi, madenler, metal ve değerli taş madenciliği, dokuma, gıda işleme , tarım ürünleri, ambalaj sanayi, turizm gibi geniş bir yelpazede yatırım imkanları bulunmaktadır.Siz değerli Türk ve Kırgız iş insanlarımızın bu alanlarda cesur adımlar atarak daha fazla işbirliği yapmasını ve iştirakler geliştirmesini tavsiye ediyor ve umuyoruz.

Güncel veriler ışığında Kırgızistan’daki Türk yatırımlarının miktarının 2 milyar dolara yaklaştığını görüyoruz. Ayrıca ülkemiz Kırgızistan’a en çok yatırım yapan 5. ülke konumundadır. Kırgızistan’da 2 bine yakın kayıtlı firmamız var ve bunların 350’si aktif olarak ekonomiye katkı sağlıyor. Ülkemizde faaliyet gösteren 269 Kırgız sermayeli şirket bulunmaktadır. Taahhüt alanında müteahhitlerimiz 1 milyar dolara yakın 93 proje üstlendi. “Önümüzdeki dönemde geliştirilecek kalkınma projeleri ve altyapı projelerinde müteahhitlerimizin ve inşaat şirketlerimizin Kırgızistan’ın kalkınmasına ve ilerlemesine destek vermeye devam edeceklerine eminim.”

Başta kara taşımacılığı alanında yeni işbirliklerinin kurulması ve hava güzergahında yeni frekansların tanımlanması olmak üzere iş insanlarını birbirine yaklaştıracak, iş ve ticareti kolaylaştıracak ve çeşitlendirecek adımları birlikte atacaklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: Kırgızistan’ın birçok alanda olduğu gibi güç ve doğal kaynaklar alanında da potansiyelinin farkındadır. Kaynakların en iyi şekilde kullanılması konusunda tamamen Kırgızistan’ın iş adamlarına bağımlı olduklarını söyledi.

Başkan Yardımcısı Yılmaz, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle dünyada suyun giderek daha stratejik hale geldiğini, bunun tüm dünyayı etkileyecek bir süreç olduğunu, özellikle Kırgızistan’ın su kaynaklarının çok daha stratejik hale geleceğine dikkat çekti. . Perspektif anlaşmalarının çok pahalı ve değerli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Türkiye ile Kırgızistan iş dünyası arasında çeşitli alanlarda iş birliğine ilişkin 9 mutabakat zaptı imzalandı.

keciborluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu