Ekonomi

244 bin 343 konutun temeli iki ayda atılacak

Adıyaman’ı ziyaret eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2 ayda 244 bin 343 konutun temelini atacaklarını bildirdi. 7 bin çalışanıyla 11 ilde hasar tespit çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Bakan Kurum, depremden etkilenen illerde 4 milyon 953 bin bağımsız bölüm olmak üzere 1 milyon 622 bin binada denetim gerçekleştirdiklerini, 212 ilde de denetim yaptıklarını bildirdi. 604 bin 856 bağımsız bölüm olmak üzere bin bina yıkıldı, derhal yıkılacak ve ağır hasar görecek. bulduklarını söylediler. Adıyaman’da 68 bin 12 bağımsız bölümden oluşan 28 bin 547 binayı yıkılmış, derhal yıkılacak ve ağır hasarlı olarak belirlediklerini belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman’da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen illeri en kısa sürede ayağa kaldıracaklarını belirtti.

Adıyaman’ı eski ihtişamına kavuşturmak için burada olduklarını belirten Bakan Kurum, “Adıyamanlı kardeşlerimizin acılarını paylaşmak, yeni yaşam alanlarını incelemek, aziz Adıyaman’ımızı eski günlerine kavuşturmak için yeniden buradayız. , şanlı iken, uyanmak için, Adıyaman’ 25 gün süren o karanlık gecenin izlerini, her yeri derinden sarsan sarsıntının acısı, millet olarak bir bir siliyoruz. Devletimizin tüm gücünü ve tüm imkanlarını seferber ederek birimiz hala tazeyiz.Yaşadığımız acıları bir nebze de olsa hafifletmeye çalışıyoruz.Etkilenen bölgelerde arama kurtarma,insani yardım ve hasar tespit çalışmalarımızın ardından Depremin yanında bakanlık olarak çalışmalarımızı inceliyoruz.Bütün grubumuzla buradayız Adıyaman’dayız.Hem hasar tespit çalışmalarını takip ettik hem de liderlerimizle, belediye başkanlarımızla, STK’larımızla, iş dünyamızla, halkımızla istişarelerde bulunduk. kanaat önderleri ve şehrimiz ns ve Adıyaman’da yeni konutlarımızın yapılacağı yerleri birlikte belirledik. Depremden zarar gören 10 ilimizde olduğu gibi Adıyaman’da da büyük bir seferberlik anlayışıyla çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bakanlarımız da tüm gayretleri ve özverileri ile burada çalışıyorlar. İnşallah 85 milyonluk tek yürek, tek aile olarak bir arada olacağız, bu zor günleri hep birlikte atlatacağız ve kardeşlerimizin mutluluğuna hep birlikte yeniden şahit olacağız.”

Geçici barınma ve hasar tespit çalışmaları

Adıyaman’da ilk etapta 3 bin konteyner kent uygulamasının devam ettiğini belirten Kurum, “Arama kurtarma çalışmalarının ardından prefabrik olmak üzere TOKİ, Emlak Konut, STK ve özel şube temsilcilerimiz ile tüm illerimizde süreç devam ediyor. ,çelik konstrüksiyon ve yığma yapılar.Sığınaklarımızı hızla yaptık.Şu anda lokasyon çalışmalarını tamamladığımız süreksiz barınma alanları çerçevesinde Adıyaman’da 3.000 adet konteyner kent uygulamaya devam ediyoruz.Bu konteynerlerde sıcak su akacak. Tuvaletler, banyolar, mutfaklar, salonlar ve yatak odaları olacak.En kısa sürede hazırlayıp teslim edeceğiz. Bunun için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

4 milyon 953 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 622 bin bina incelendi

Bakan Kurum, 11 ilde 7 bin personelle hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Tabii bir yandan kesintili barınma alanlarını yaparken bir yandan da 11 ilde 7 bin işçiyle hasar tespitlerimizi sürdürüyoruz. illerde bin bina inceledik 604 bin 856 bağımsız bölüm olmak üzere 212 bin binanın yıkıldığını, derhal yıkılacağını ve ağır hasarlı olduğunu belirledik Adıyaman’da 68 bin 12 bağımsız bölüm olmak üzere 28 bin 547 binanın hasarlı olduğunu tespit ettik. yıkılacak, derhal yıkılacak ve ağır hasarlı hale getirilecek.İnşallah tüm hasar tespit çalışmalarımızı en kısa sürede tamamlayacağız” dedi.

Adıyaman’da 47 bin 350 konut ve 13 bin 987 köy konutu yapılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yüzyılın felaketinin 11 ilde 14 milyon kişiyi derinden sarstığını belirterek, “Ancak milletimiz mutlu olsun, devletimiz tüm varlığıyla milletinin yanındadır. Bir devletin milleti için alabileceği en hızlı tedbir, gösterebileceği en hızlı refleks, hayatta kalanlarımızı sıcak yuvalarına kavuşturmaktır.Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet dönüşüm sürecini, en büyük konut seferberliğini, tarihimizde görülmemiş bir hızla başlattık. 11 il Adıyaman’da Merkez İndere, Kahta Erikdere, Besni Eskiköy, Gölbaşı Yukarıçöplü mahallelerinde 47 bin 350 konut ve 13 bin 987 köy evi yapacağız. Mart” dedi.

Toplam 244 bin 343 konut döşenecek

Bakan Kurum, depremden etkilenen 11 ilde toplam 244 bin 343 konutun temellerinin atılacağını belirterek, “Hasar tespitlerimize göre konut sayılarını yine artıracağız. Bu anlamda hem bilim adamlarımız hem de bilim adamlarımız ellerine sağlık” dedi. Bakanlığımızın uzman kadroları yeni yerleşim yerleri için 7/24 çalışıyor.O tarihten bu yana Gaziantep’te 3 bin 377, Adıyaman’da 1.161, Kilis’te 645, Adana’da 590, Hatay’da 1.185, Kahramanmaraş’ta 3.826, Şanlıurfa’da 897, Malatya’da 897 kişi yaralandı. Osmaniye’de 948, Osmaniye’de 152 olmak üzere toplam 12 bin 781 konutun inşaatına başladık Mart ayının ilk üç gününde toplam 8 bin 463 konutun inşaatına başlamış olacağız. Yani 3 Mart itibari ile toplam 21 bin 244 konutun üretimine başladık.Önümüzdeki 2 ayda inşallah Türkiye genelinde toplam 244 bin 343 konutun temellerini atıp inşaat süreçlerine başlayacağız. 11 ilimizde şehir. Kültürel dokuyu koruyarak yapım süreçlerine başlayacağız. Sözleşmesini imzaladığımız ve imalatına başladığımız yeni evlerimizin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konutlar bir yıl içinde teslim edilecek.

Adıyaman’ın göğe hilal gibi yükseleceğini ifade eden Bakan Kurum, “Peygamberler ve sahabeler şehri; binlerce yıllık kadim birikime sahip Adıyaman’ımızın her taşında, sokağında, sokağında tarihinin ve kültürünün izi var. Enkazın karanlığında kaybolan umutları yeniden ayağa kaldıracağız ve tarihi sokakları, meydanları, bahçeleri ile bu güzel şehri yeniden inşa edeceğiz. Adıyaman Ulu Camiimiz başta olmak üzere tüm camilerimizi bir an önce yenileyeceğiz. millet olarak yeni hayatlar. Anadolu’nun sarp kayalıkları üzerine kurulmuş, medeniyetiyle göz kamaştıran bu muhteşem şehri Güneydoğu’nun parlayan güneşi yapacağız. Bu coğrafya, bu bölge, gözbebeğimiz Adıyaman Allah’ın izniyle hilal gibi göklere yükselecek. Allah’ın izniyle. b Vurgulamak istiyorum. Biz sadece grubumuzla, araçlarımızla, çalışmalarımızla burada değiliz. Biz kalbimizle buradayız. Ruhumuzla buradayız. Aklımızla, düşüncemizle, kalbimizle ve tüm duygularımızla buradayız. Adıyamanlı bir annenin kayıp oğluyuz artık. Artık annesini babasını kaybetmiş Adıyamanlı bir çocuğun ailesiyiz. Burada ve diğer 10 ilimizde hayat normale dönene, acılar yerini mutluluğa, hüzünler yerini umuda bırakana kadar burada olacağız. Adıyaman’ın ve kardeşlerimizin elinden sımsıkı tutacağız. Kalbini özgür tutuyorsun. Kar kış demeden güzel Adıyaman’ımız için gece gündüz demeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugün TOKİ ile 1 milyon 180 bin konutumuzu yaptık, başardık. 3,3 milyon evimizi dönüştürdük mü? Dönüştük! İmkansız denen şeyleri yaptık mı, yaptık. Bitirdik mi yarım denileni, Bitirdik. Şimdi de Allah’ın izniyle milletimizin desteğiyle Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bir yıl içinde buradaki konutlarımızı teslim edeceğiz. Çevresi, parkları, bahçeleri, camileri, okulları ve tüm sosyal donatı alanlarıyla Adıyamanlı kardeşlerimize yeni yaşam alanları sunacağız. Hep birlikte şehirlerimizi yeniden kalkındıracağız. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu kadim coğrafyayı restore edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

ezinehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu