Haber

1999 Gölcük Depremi Sonrası Cem Toker Toplanma Alanlarına Yerleştirilen Deprem Konteynerlerini Sordu

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde ilk haftayı geride bırakırken, kaybedilen onbinlerce canın geri gelmeyeceğini bilerek hayatta kalanları yaşatmanın derdindeyiz. Depremden etkilenen bölgenin 13 milyonu aşkın nüfusu arasında bölgedeki evsizler bir süredir kurulmaya başlanan çadır kentlerde yaşarken, bölgeye konteynerler gönderilmeye başlandı. geçici konut olarak bölge. İlk 48 saatin değerli olduğu bu tür afetlerde, 1999 Marmara Gölcük Depremi’nden sonra bölge sakinlerinin sık sık görmeye başlaması ve acil durumlar için konteyner sorulmaya başlaması yer yer şehir efsanesine de sebep olmuştur. Malzeme içeren konteynerler deprem bölgelerinde olsaydı, ‘İlk günlerde yaşanan ekipman ve temel ihtiyaç sorunlarına çözüm olur muydu?’ merak ediliyor.

Eski LDP Lideri Cem Toker, 1999 depreminden sonra Marmara’da özellikle kentlerde toplanma alanlarına yerleştirilen bu konteynerleri sorgulamıştı.

İstanbul’da halen bazı bölgelerde olduğu belirtilen konteynerlerin akıbeti bizleri düşündürdü.

Bazıları 24 yıldır bunu sorgulamaya devam ederken,

Eski zamanlardan kalma bir hatıra olarak hatırlayanlar da oldu.

düşünürler iken,

Aklına benzer şeylerin gelmesi de düşündürücüydü.

Tabii sorun sadece yönetimlerde değil, yönetimlerde de olmalıydı.

Bazıları durumun ciddiyetini anlamazken,

Sadece görünen tarafından bakılması ayrı bir tartışma konusuydu.

Bürokrasi ya da siyaset fark etmeksizin algı düşündürürken, bir uzmanın verdiği cevaplar dikkat çekti.

Anıtlar ve Çevresi Turizm Değerlerini Koruma Vakfı’nın onursal üyesi olduğu belirtilen Mimar Serhat Şahin’in açıklamaları durumu özetledi.

Konteyner içindeki malzemeler belirlenen periyotlarda kontrol edilecek ve son kullanma tarihi geçmiş olanlarla değiştirilecek şekilde konumlandırıldı. 2000’li yılların başında İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından 762 mahalle ve 173 köye yerleştirilen 2 bin adet turuncu renkli konteynerin çoğu hırsızların hedefi oldu ve yağmalandı.

“İlk yetki İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi’ndeydi. Daha sonra ilçe belediyelerine devredildi.”

Belediyeler de ilgilenmedi. Belirttiğim gibi ne ekipman kontrolü ne de malzeme güncellemesi yapılmadı. Hırsızlık ve yağma sonrası…

Asıl çarpıcı tespit ise son cümlede gizliydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu